Rendhagyó irodalomóra

Címkék: színház rendezvény

2011.01.22. 11:16

2011. január 21-én a már hagyományosnak számító rendhagyó irodalomórára került sor a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A programot idén is a Szentesi Művelődési Központ szervezte.

A szentesi középiskolások idén Csehov Sirály c. drámáját tekinthették meg átdolgozásban, a HOLDVILÁG Kamaraszínház előadásában.

A Barthából idén a 10. A, a két 11. A és a 12. A osztály vett részt az előadáson, mely hagyományostól eltérő felfogásával némileg "meglepte" a közönséget, bár a későbbi visszajelzések alapján mégis sokaknak tetszett. Különösen az Arkagyinát játszó színésznő (Koltai Judit) és a Trepljovot játszó színész (Lajkó Bence) játéka aratott sikert a diákok körében.

"E jócskán a szokványos Csehov-kép fölé emelt mondanivalót már az elõadás elsõ képe – és egyben kerete – is erõsíti: a szereplõk „abgang” után se hagyják el a színt. Mint egy börtönudvaron, némán a fal felé fordulva állnak, saját életük rabjaiként. S ezt a rendezõ a végkifejletben ki is mondja: a kártyázó társaság jelenetében a tétek bemondása olyan katarktikus, mintha egymás fejére olvasnák az ítéletet.
Karakteres a színészek játéka. Koltai Judit (ön)ironizáló Arkagyinája érzékletes, jól láttatja, hogy a „nagy színésznõ” önzõ attitüdje csak a kiégettség, a belsõ üresség leplezése.
Érzésem szerint Kókai Jánosnak sikerült nemcsak elgondolkoztató, de egyben napjaink szemével látó, egészen újszerû elõadást létrehoznia – miközben megmaradt a csehovi világon belül.
Mindenkinek ajánlom.
Aki megnézi, mosolyogni fog a jó öreg Lukács György véleményén, aki „a modern irodalom leghalkabb drámájának” nevezte a Sirályt…"

(Pruzsinszky Sándor)

A bejegyzés trackback címe:

https://mezge.blog.hu/api/trackback/id/tr452604627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása