2010. szeptember 5-10-ig Észtországban, Räpinában került megrendezésre az V. Európai Ifjú Kertészverseny, amelyet már korábban is beharangoztunk itt a blogon. 17 ország 25 csapata versenyzett a megtisztelő címért. Magyarországot iskolánk, az FVM ASzk, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola képviselte.
Sajnos az időjárás a szabadtéri feladatokat igen megnehezítette, ugyanis sokat esett az eső, egyébként a csapatok mind elméleti, mind gyakorlati feladatokat végrehajtottak. Az első napon a 3x25, azaz 75 diák vegyes, nemzetközi 3-3 fős csapatokban oldott meg feladatokat, melyeket egyénileg értékeltek.

Íme néhány feladat a teljesség igénye nélkül az első napról:
Főmagfelismerés - morfológiai rajzhoz párosítás, latin név megnevezése
T-szemzésből 5 db készítése időre és minőségre értékelve
Tálcabeültetés dísznövényekkel, talajkeverék készítése a megadott növények igényei alapján
Örökzöldek tűzdelése
Virágágyról térképrajz készítése, stb.

Az első napon 18 munkahely szerepelt a programban, melyek eredményeit külön-külön értékelték és személyenként összegezték. A második versenynapon a nemzeti csapatok 3-3 fővel szerepeltek. A délelőtti háromórás feladat tájkertészeti feladat volt - rajz alapján kellett elkészíteni egy 6x6-os  nagyságú parkrészletet. A délutáni feladat szintén 3 órában virágkötészet volt, mely csokorkötést és asztali díszkészítést foglalt magába.

mezge.blog: IMG 2560

Balról jobbra: Bárkai Gabriella, Nagy Péter és Banári Zsolt a versenyen

Iskolánk csapatában Bárkai Gabriella 15.T/P osztályos parképítő és -fenntartó technikus tanuló, Nagy Péter 14.T osztályos virágkötő-berendező szakos tanuló és Banári Zsolt 14.T/K kertész- és növényvédelmi technikus szakos tanuló vettek részt. A felkészítő Udvardi István tanár úr volt. A versenyen iskolánk képviselte Magyarországot, a 25 csapatból a 19. helyezést értük el. A versenyt Németország csapata nyerte, a második Észtország csapata lett, harmadik helyen Olaszország csapata végzett. A mezőny erősségét jelzi, hogy a magyar csapat előtt a 18. helyen Hollandia csapata végzett, Svédország és több más ország csapatát megelőztük. A VI. Európai Ifjú Kertészverseny 2012-ben Luxemburgban került megrendezésre.

mezge.blog: IMG 2580

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezge.blog.hu/api/trackback/id/tr362292896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.bea 2010.10.20. 20:07:35

Jók voltatok csak így tovább:):):)
süti beállítások módosítása