Nemrég nagyobb volumenű informatikaieszköz-fejlesztés kezdődött iskolánkban. Az új gépekkel felszerelt tantermek szeptembertől, az új kilencedikes évfolyamok számára már biztosan használhatók lesznek. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Vigh Attila tanár urat, egyben az iskola rendszergazdáját.

Mezgéblog: Pontosan milyen informatikai berendezések érkeztek az iskolába?

V. A.: Elsősorban korszerű asztali PC-kről beszélhetünk. Kétmagos processzorokkal, Windows 7 futtatásához elegendő memóriával rendelkeznek, így azt gondolom, legalább 5 évig biztos lehet majd használni ezeket az oktatásban. A szintén új, LED-es, 20"-os LCD-monitorok nagy előnye a korábban használt képernyőkkel szemben, hogy kisebb az energiafelhasználásuk, amely a csökkenő áramszámla mellett a környezettudatosság szempontjából is fontos. Iskolánk minősített ökoiskola, így ilyen szempontokra is figyelmet fordítunk. Arról nem is beszélve, hogy az iskola technikusképzésében kiemelt szerepet kap a számítógépes tervezőszoftverek megismerése, melyhez a nagy monitorok komoly segítséget nyújthatnak.

IMG_1836.JPG

Vigh Attila tanár úr az új "vasakkal"

Mezgéblog: Honnan, milyen forrásból származnak az új gépek?

V. A.: A forrást a TÁMOP-projekt biztosítja, elsősorban az informatikai szakkör feltételeinek javítása a cél. A gépek azonban az iskola tulajdonába kerülnek, így természetesen mindenféle oktatási célra használhatók lesznek.

Mezgéblog: Hogyan fognak javítani az iskolai informatikaoktatás helyzetén?

V. A.: Az új gépekkel fel tudjuk szerelni a nagyobbik informatika termet. A jelenleg használt terem 10 tanuló számára biztosít megfelelő körülményeket, viszont tanulócsoportjaink nagy része ennél nagyobb létszámú (a csoportbontások ellenére is). Így a kisebb teremben most nagy a zsúfoltság. Az informatikaórák így átkerülhetnek a kényelmesebb nagyobb terembe, ugyanakkor a nagyterem lyukas óráiban és a kisteremben bármilyen más tantárgy informatikai támogatású óráit meg lehet tartani.

IMG_1839.JPG

Egyelőre még csak folyamatban, de az új tanév kilencedikesei már a kész teremben kezdhetnek majd

Mezgéblog: Milyen egyéb tanórák keretein belül lehet elképzelni a felhasználásukat?

V. A.: Bármilyen tanórán felhasználhatók lesznek. Gyakori igény jelentkezik a technikusképzés területéről, a gazdasági tantárgyak felől, de vannak tervek speciális magyar- illetve történelemórákkal kapcsolatosan is.

Mezgéblog: Milyen további fejlesztések vannak (ha vannak...) jelenleg tervbe véve?

V. A.: Tejjel-mézzel folyó Kánaán a felső emeletektől a földszintig... Na jó, kicsit komolyabbra véve a szót: fontos lenne a régebbi gépek mielőbbi lecserélése (szerencsére ilyenek már csak az adminisztrációs részlegen vannak), további kivetítők beszerzése az órák színvonalának emelése céljából, az informatikai hálózat és az ezeket kiszolgáló eszközök korszerűsítése, wifi-hotspot kiépítése az aulában, tanulói gépek biztosítása a közösségi terekben (elsősorban az e-Naplóhoz való hozzáférés biztosítására), új szerver rendszerbe állítása, mellyel akár távoktatási módszerek is alkalmazhatók lennének, dióhéjban ennyi.

Reméljük, a jövőben is hasonló fejlesztésekről számolhatunk be, Vigh Attila tanár úrnak pedig köszönjük az interjút.

A bejegyzés trackback címe:

https://mezge.blog.hu/api/trackback/id/tr625791886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása